Kampania "Zasmakuj w Małopolsce"2012

Program promujący produkty regionalne "Zasmakuj w Małopolsce" to cykl 20 imprez plenerowych w całej Małopolsce.

Kampania organizowana jest przez Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Małopolskiego. W tym roku pozostały następujące imprezy:

29 lipca 2012 - Małopolskie Święto czosnku

12 sierpnia 2012 - Festiwal oscypka i serów wszelakich

19 sierpnia 2012 - Święto Powiśla Dąbrowskiego

sierpień 2012 - Dożynki Wojewódzkie

25-26 sierpnia 2012 - Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku

2 września 2012 - Małopolskie Święto Warzyw

2 września 2012 - Święto kiełbasy lisieckiej

8-9 września 2012 - Święto fasoli

9 września 2012 - Charsznickie Dni kapusty

14-16 września 2012 - Dni Huculskie

16 września 2012 - Święto suszonej śliwki

21-23 września 2012 - Babiogórska jesień

30 września 2012 - Święto Ziemniaka

7 października 2012 - Małopolski Festiwal Zielononóżki

 

Podczas tych wydarzeń mieszkańcy Małopolski  będą mogli spróbować smaku   małopolskich produktów regionalnych: bryndzy podhalańskiej, oscypka, redykołki, karpia zatorskiego, jabłek łąckich, suchej sechlońskiej, chleba prądnickiego, obwarzanka krakowskiego, kiełbasy Lisieckiej oraz fasoli „Piękny Jaś”, których obszar wytwarzania, nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione certyfikatem Unii Europejskiej.

Degustacje wszystkich małopolskich produktów regionalnych, pokazy, quizy dla publiczności oraz konkursy dla dzieci – to wszystko odbywać się będzie na stoisku Województwa Małopolskiego.