Kampania "Zasmakuj w Małopolsce"2012
Program promujący produkty regionalne "Zasmakuj w Małopolsce" to cykl 20 imprez plenerowych w całej Małopolsce.
Kampania organizowana jest przez Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Małopolskiego. W tym roku pozostały następujące imprezy:
29 lipca 2012 - Małopolskie Święto czosnku
12 sierpnia 2012 - Festiwal oscypka i serów wszelakich
19 sierpnia 2012 - Święto Powiśla Dąbrowskiego
sierpień 2012 - Dożynki Wojewódzkie
25-26 sierpnia 2012 - Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku
2 września 2012 - Małopolskie Święto Warzyw
2 września 2012 - Święto kiełbasy lisieckiej
8-9 września 2012 - Święto fasoli
9 września 2012 - Charsznickie Dni kapusty
14-16 września 2012 - Dni Huculskie
16 września 2012 - Święto suszonej śliwki
21-23 września 2012 - Babiogórska jesień
30 września 2012 - Święto Ziemniaka
7 października 2012 - Małopolski Festiwal Zielononóżki
Podczas tych wydarzeń mieszkańcy Małopolski będą mogli spróbować smaku małopolskich produktów regionalnych: bryndzy podhalańskiej, oscypka, redykołki, karpia zatorskiego, jabłek łąckich, suchej sechlońskiej, chleba prądnickiego, obwarzanka krakowskiego, kiełbasy Lisieckiej oraz fasoli „Piękny Jaś”, których obszar wytwarzania, nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione certyfikatem Unii Europejskiej.
Degustacje wszystkich małopolskich produktów regionalnych, pokazy, quizy dla publiczności oraz konkursy dla dzieci – to wszystko odbywać się będzie na stoisku Województwa Małopolskiego.